Kanske blir du mer förstående när du tränar hunden ?



Klicker som sällskapslek

Denna sällskapslek är egentligen är en övning för att förstå klickerträningens syfte. Två eller flera personer kan vara med där en ska agera "tränare" och en ska agera "hund". Låt fantasin flöda i detta sammanhang.

Den ena personen agerar tränaren och hittar på en övning som hon vill att den andra "hunden" ska göra. Leken påminner mycket om gömma nyckeln. Hunden får alltså inte veta vad hon ska göra utan får experimentera sig fram med hjälp av klickljudet (i gömma nyckeln leken brukar man säga varmt/kallt, i denna lek använder man klickljudet istället för ordet varmt) Den som leker tränare ska hitta på något som "hunden" ska utföra. Men eftersom hundar inte kan mänskligt språk kan tränaren kan inte ge hunden några ledtrådar om vad hon tänkt sig att den andre ska göra. Kanske vill hon att den andra ska resa sig upp och stå på ett ben, flytta kaffekoppen på bordet till köksbänken eller ta av sig glasögonen för att ta några enkla exempel.

När hon väl bestämt sig är det dags för "hunden" att börja experimentera sig fram. För att "hunden" ska vara villig att experimentera behöver hon uppmuntran för minsta lilla gest i rätt riktning. Förvänta dig alltså inte att hon t.ex. ska ta i koppen utan klicka bara hon tittar i koppens riktning.Tränaren rannsakasNär "hunden" förstått och gjort rätt handling får hon berätta för "tränaren" hur hon uppfattade sina instruktioner.

Ofta framkommer det då att klicket låter vid fel tidpunkt. Man råkade klicka fast det inte var meningen, man klickar till lite sent eller lite tidigt, för man trodde att den andre var på väg att göra något osv. Gemensamt för dem som fått leka hund är ofta en känsla av hjälplöshet. Man provar allt möjligt men inget tycks få den andra att klicka. Eller så klickar den andre om och om igen men man kan bara inte begripa vilken handling det är hon klickar för.

Har man blivit utsatt för att få vara hund en gång brukar man bli lite ödmjukare inför de krav man ställer på sin egen hund. Man blir villigare att belöna ofta och för bara små framsteg och man blir betydligt mer noggrann med att klicka vid rätt tidpunkt. Vad är det nu du ska klicka? Bestäm dig för att lära din hund något (vad? Använd din fantasi) och snåla inte utan belöna minsta lilla som din hund gör i rätt riktning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0